Ομορφιά | Look GoodΠρόσωπο που ακτινοβολεί

Bakuchiol: Η φυσική εναλλακτική της ρετινόλης

Bakuchiol: η φυσική εναλλακτική της ρετινόλης
Bakuchiol: η φυσική εναλλακτική της ρετινόλης

Όλες γνωρίζουμε ότι η ρετινόλη είναι γνωστή για τα θεαματικά της αποτελέσματα σχετικά με την καταπολέμηση των ρυτίδων. Τα οφέλη της για την επιδερμίδα είναι φανερά για όσες τη χρησιμοποιούν. Δυτσυχώς, όπως συμβαίνει σε όλα τα πράγματα στη γη, εκτός από τα καλά, έχει και τα αρνητικά της. Η ρετινόλη σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργεί ερεθισμούς στην επιδερμίδα. Επιπλέον στα μεγάλα μείον της είναι ότι η χρήση της δεν συνίσταται από όσες διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η χρήση των προϊόντων με ρετινόλη θα πρέπει να γίνεται με προσοχή. Αν ξεχαστείς και βγεις στον ήλιο οι πιθανότητες να εμφανίσεις ερεθισμό είναι πολύ μεγάλες. Έυτυχώς, ένα σχετικά νέο φυτικό συστατικό έχει κάνει το ντεμπούτο του στο χώρο της αντιγήρανσης. Ονομάζεται Bakuchiol.

Τί είναι το Bakuchiol

To Βakuchiol (προφέρεται μπακουκίολ) έχει ακριβώς την ίδια δράση με τη ρετινόλη χωρίς τις περενέργειές της. Έχει ενδιαφέρον ότι αυτό το συστατικό το συναντάμε σε ένα φυτό γνωστό για τις αγιουβερδικές του χρήσεις. Ανθίζει αρκετά στην Ήπειρο και ονομάζεται “Psoralea Corylifolia” ή αλλιώς “Ψωραλέα”.

Όπως ακριβώς και η ρετινόλη, το bakuchiol, δρά στις λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Παράλληλα αντιμετωπίζει την ελλειψη της ελαστικότητας και της ζωντάνιας της επιδερμίδας. Αυτό υποστηρίζεται και επιστημονικά. Είναι κάτι που έχει αποδειχθεί μετά από πολλές μελέτες με την πιο γνωστή να είναι του British Journal of Dermatology. 

Γιατἰ είναι τόσο σημαντικό

Το Bakuchiol έχει ακριβώς τις ίδιες δράσεις με τη ρετινόλη. Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν μερικά πολύ σημαντικά ευρήματα. Μείωσε αισθητά τις ρυτίδες στην επιφάνεια της επιδερμίδας ενώ παράλληλα ήταν λιγότερο επιθετικό προς το δέρμα. Σε αντίθεση με τη ρετινόλη η οποία είναι αποτελεσματική μεν αλλά κάπως σκληρή με την επιδερμίδα μας.

Ακόμη, αυτό το συστατικό ανήκει στα είδη των αντιοξειδωτικών ενώ επιπλέον ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. Επίσης είναι και vegan σε αντίθεση με κάποιες πηγές της ρετινόλης.

Ποσοστά

Μπορεί το όνομά του φυτού να μην είναι πολύ κολακευτικό όμως οι ιδιότητές του είναι εξαιρετικά ευεργετικές. Μάλιστα αν εφαρμοστεί στην επιδερμίδα 2 φορές την ημέρα, έχει ιδιότητες ίσες με 0.5% καθαρής ρετινόλης ενώ είναι κατάλληλο για χρήση από εγκύους. Έχει ενταχθεί σε αρκετά προϊόντα περιποίησης που κυκλοφορούν στο εξωτερικό και ήρθε η ώρα να το δούμε και πιο δυναμικά στην Ελλάδα.

 

Τα έλαια προσώπου που θα μεταμορφώσουν την επιδερμίδα σου

Previous article

Γιούλη Ατματζίδη: Το self love, η απώλεια κιλών και το θεώρημα της ομορφιάς

Next article

You may also like