Ομορφιά | Look GoodΠρόσωπο που ακτινοβολεί

Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει την επιδερμίδα σου και τί μπορείς να κάνεις για αυτό

εμμηνόπαυση πώς επηρεάζει επιδερμίδα

Όλες γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της εμμηνόπαυσης στο γυναικείο σώμα. Παύση περιόδου, εξάψεις, κόπωση είναι μερικά από αυτά αλλά λίγες γυναίκες είναι ενημερωμένες για τον τρόπο που επηρεάζεται η επιδερμίδα τους. Καθώς κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης η παραγωγή των οιστρογόνων διακόπτεται (όπου οιστρογόνα βλέπε εύρυθμη λειτουργία του εμμηνορροϊκού κύκλου), η επιδερμίδα επηρεάζεται άμεσα και ορατά. Καθώς μειώνονται τα επίπεδα της ορμόνης, η επιδερμίδα εμφανίζει ξηρότητα, θαμπάδα ενώ είναι πιο ευάλωτη στη φωτογήρανση. Επιπλέον, μειώνεται η παραγωγή του κολλαγόνου του οργανισμού μας κἀτι που σημαίνει ότι η επιδερμίδα γίνεται πιο εύθραυστη.

Πότε ξεκινά η εμμηνόπαυση

Σύμφωνα με τον Δρ Μουράτ, η εμμηνόπαυση ξεκινά, κατά μέσο όρο, στην ηλικία των 51 ετών. Ωστόσο πολλές από τις ανεπιθύμητες ενέργειές της μπορούν να ξεκινήσουν αρκετά νωρίτερα.

Πώς μπορείς να φροντίσεις την επιδερμίδα σου κατά την εμμηνόπαυση;

Ενυδάτωση και ενυδάτωση και μετά λίγη ενυδάτωση ακόμη

Σύμφωνα με τη δερματολόγο Ranella Hirsch, MD, τα οιστρογόνα βοηθούν στη διατήρηση της λειτουργίας επιδερμικού φραγμού. Ο επιδερμικός φραγμός εκτός από προστασία κατά των εξωτερικών εισβολέων αποτρέπει επίσης την απώλεια νερού. Το οιστρογόνο προάγει επίσης την παραγωγή σμήγματος επομένως κατά την εμμηνόπαυση η επιδερμίδα έχει λιγότερα φυσικά έλαια. Αυτό σε συνδυαμό με το γεγονός ότι το δέρμα είναι πιο λεπτό από τη μείωση κολλαγόνου, οδηγεί σε βαθιά αφυδάτωση της επιδερμίδας. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι οι περισσότερες γυναίκες εκείνη την περίοδο αισθάνονται ότι τα προϊόντα περιποίησής τους έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

Για αυτή την περίοδο, τα πιο κατάλληλα προϊόντα περποίησης προσώπου είναι κρέμες οι οποίες προστατεύουν την επιδερμίδα από την απώλεια της υγρασίας ενώ παράλληλα προσφέρουν ενυδάτωση. Εμμηνόπαυση και επιδερμίδα

Χρησιμοποίησε προϊόντα με παράγοντες που φωτίζουν την επιδερμίδα

Οι ορμονικές αλλαγές, ειδικά όσες σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, προκαλούν κηλίδες και δυχρωμίες στην επιδερμίδα και είναι πιο ευάλωτες στη φωτογήρανση. Για την καταπολέμηση αυτών των σκοτεινών κηλίδων και τη βελτίωση της συνολικής υφής και του τόνου, οι ειδικοί συνιστούν προϊόντα με συστατικά όπως η βιταμίνη C στη καθημερινή μας περιποίηση.

Προσοχή στην ενεργοποίηση της ακμής

Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί στη δεκαετίες των ’40 έως ’60 για τον ίδιο λόγο που εμφανίστηκε κατά την εφηβεία: ορμονικές διαταραχές. Η αύξηση των ανδρογόνων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο σε εξάρσεις ακμής. Επιπλέον, ο εξασθενημένος επιδερμικός φραγμός και η απώλεια υγρασίας της επιδερμίδας συμβάλλουν στη δημιουργία φλεγμονών οι οποίες μπορουν να επιδεινώσουν την ακμή. Η ακμή που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση, εμφανίζεται συνήθως στα κάτω μέρη του προσώπου και μοιάζει με μικρές κύστες. Αν και σταδιακά θα υποχωρήσουν, το καλύτερο είναι να αποφύγεις τη χρήση καλλυντικών με βάση το λάδι καθώς και την κατανάλωση καταγαλακτοκομικών ή ζαχαρούχων και υδατανθράκων.

“Φάε το νερό σου”

Το νερό μας δεν το πίνουμε μόνο αλλά και το “τρώμε”. Πώς γίνεται αυτό; Με την κατανάλωση  λαχανικών και φρούτων πλούσιων σε νερό, όπως αγγούρια και καρπούζια. Έτσι, το νερό απελευθερώνεται σταδιακά στο σώμα και περαμένουμε ενυδατωμένες πολύ περισσότερο.

 

Ποιές τροφές είναι υπεύθυνες για τη λιπαρή επιδερμίδα και ποιά προϊόντα χρειάζεσαι;

Previous article

Γιατί είναι πιο πιθανό να πετύχεις νέους στόχους το Σεπτέμβριο αντί τον Ιανουάριο

Next article
Alexia Zaradouka
Beauty & Wellness Blogger, ιδρύτρια του blog Miss BlouBlou, πρώην web beauty editor του περιοδικού Marie Claire Greece και νυν Podcaster, η Αλεξία Ζαραδούκα έχει περάσει από όλο το φάσμα της ομορφιάς.Έπειτα από 8 χρόνια στον κλάδο της ομορφιάς η δημιουργία του Body And Soul είναι ένα ακόμη project ομορφιάς που σκοπό έχει να αναδείξει όλα όσα μας ομορφαίνουν μέσα και έξω.

You may also like